Geschiedenis van de Zeeuwse Knopstop

De Zeeuwse Knopstop

De Zeeuwse Knop Stop is ontstaan als product van student company nr24 van de Hoge School Zeeland. In september 2013 kregen 9 HBO studenten van diverse opleidingen, de opdracht om gezamenlijk een bedrijf te starten waarin alle facetten daarvan terug kwamen. Na verschillende brainstorm sessies en diverse bijeenkomsten is de Zeeuwse Knop Stop ontstaan. Een wijnstop met daarop een gegoten vorm van de typisch Zeeuwse Knop.

Daarna werd een bedrijfsplan geschreven en een promotiecampagne bedacht . Natuurlijk mochten ook de aandeelhouders niet ontbreken. Nadat de eerste zending ontvangen was vanuit de fabriek is er enthousiast begonnen aan de verkoop. Al snel bleek de Zeeuwse Knop Stop zo succesvol, dat na overleg besloten werd om een tweede zending te laten maken. Die ook nog gretig aftrek had bij het voornamelijk Zeeuwse publiek.

Doordat het schooljaar ten einde kwam en de student company t.b.v. de beoordelingen dus ten einde moest komen, leek de verkoop gestaakt te gaan worden. Maar gelukkig waren er twee enthousiaste studentes die het product wilde behouden. In goed overleg is besloten dat Chantal van de Ven het alleenrecht kreeg vanuit de company op de verkoop van de Zeeuwse Knop Stop.

Om verder te kunnen met de verkoop heeft Chantal daarom een partner gevonden in Berry Lindenbergh en samen gingen zij aan de slag. Al snel ontstond deze website, waardoor voor particulieren maar ook bedrijven het product van thuis uit te bestellen is. Ook over de verpakking van de stop is nagedacht zodat deze in een luxe geschenkverpakking verkrijgbaar is, eventueel in combinatie met een goede fles Zeeuwse wijn. En dit is slechts het begin...

Even voorstellen

Als jongste dochter in een ondernemers gezin, was voor mij de keuze voor een studie Bedrijfseconomie aan de Hogeschool Zeeland voor de hand liggend. Daar heb ik met een Student Company de Zeeuwse Knop Stop op de markt gebracht. Ik ben blij dat ik dit stukje Zeeuwse historie nu in een nieuwe setting nog steeds mag uitdragen.

Chantal v/d Ven

In het dagelijks leven ben ik docent binnen Scalda (College voor Uniformberoepen) maar daarnaast altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen en idee├źn. Vandaar dat toen Chantal mij vertelde over de Zeeuwse Knop Stop ik gelijk enthousiast was. En ook ik vind het leuk om dit ouwerwetse Zeeuwse kenmerk in een moderne samenstelling met u te delen.

Berry Lindenbergh

De geschiedenis van de Zeeuwse knop

"Een authentiek kunstwerk wat de Zeeuwen tot op de dag van vandaag een warm hart toedragen"

Eigenlijk moeten we hier schrijven, de Zeeuwse knoop. Dit vanwege het feit dat al sinds de 18e eeuw deze vorm veelvuldig gebruikt werd als sieraad, gedragen bij de diverse Zeeuwse klederdrachten. Destijds gebruikt om afhankelijk van het formaat en het materiaal de welvaart van de drager uit te stralen.

De echte oorsprong van wat we tegenwoordig de Zeeuwse knop noemen, is al veel ouder. Hierover is in juni 2014 een artikel verschenen op de website van Omroep Zeeland. Daarin komt naar voren dat de oorsprong al van voor de 18e eeuw is en toen nog in heel Nederland gedragen werd. Echter de Zeeuwen hebben dit kunstwerk tot op de dag van vandaag een warm hart toegedragen. Een kunstwerk vanwege de fijne structuren en het herkenbare draadwerk waardoor de parels op hun plaats gehouden lijken te worden.

Lees hier nog meer over de Zeeuwse Knoop...